Idén Karácsonykor - immár a VII résszel - folytatódik STAR WARS saga. A kultikus sorozat hazai premierjére már nekem is ott lapul zsebemben a jegy. Mégis, valahogy különös lesz újra látni azokat a bekúszó sárga betűket, melyek generációk óta melengetik a rajongói szívet-lelket. Mert valami új kezdődik. Első ízben láthatunk olyan részt, melyben halott, Aki maszkot visel: Darth Vader.

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...

... vagy TV interjúban George Lucas úgy nyilatkozott, hogy szeretné bemutatni, miként vált a trilógia főhőse, Luke Skywalker apjából az a személy (vagy inkább gép), aki mindig maszkot visel. Milyen félelmeket élt át, miként szenvedett, s mindez hogyan vetette őt a Sötét Oldal kapujába. Így született meg a Baljós árnyak, A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja - az előzménytrilógia. Most, hogy a történet hamarosan új és izgalmas fordulatot vesz, tekintsünk vissza, Vader miként is született.

Aki mindig maszkot visel

Darth Vader, minden idők Sötét Nagyura – tekintélyes harmadik helyével – dobogós a 100 hős és gonosztevő listáján. De vajon hogy csinálta? Mi a titka? A mesterien megtervezett jelmez és dizájn? A maszk lenen az, amelyet visel? Avagy a válasz még ennél is is sötétebb? 

Kérdésben a válasz

Hát persze, hogy sötétebb, de nem titok a Star Wars fanok előtt. Egy sötét erő, mely belengte egész életét. A Sötét Erő, mely elhomályosította elméjét, s megkötözte lelkét. Hogy lassan-lassan feleméssze, s megölje őt! Amiről Yoda mester is beszélt! A Sötét Erő, mely maszkba burkolta testét, s rátelepedett lelkére, elméjére: A FÉLELEM!

Yoda mester bölcsessége a Star Wars filmek vezérmotívuma

„A FÉLELEM a Sötét Oldalhoz vezet. A FÉLELEM dühöt szül, a düh gyűlöletet, a gyűlölet kínt és szenvedést." Yoda mester helyesen látta: a félelem képes arra, hogy megegye a lelket, hogy aztán a düh és a harag forrásaként a gyűlöletet táplálja, s vele a kínt és a szenvedést. E vezérmotívumra építünk most, megvizsgálva, hogy miként hatott az apa, vagyis az ifjú Anakin Skywalker lelkére a félelem, s miként vezette őt is az ERŐ Sötér Oldalára. Miként csinált belőle Darth Vadert.

Viseljetjük Vader maszkját mi magunk is?

Igen. Hiszen minden játékboldban kapható. Mégis, ennél többet is jelent ez a maszk! A félelem bárkiből kihozhatja a legrosszabbat, de még az utódából is. A legujabb kutatások ugyanis már arról is szólnak, hogy a félelmeink átörökíthetőek. A félelem a további nemzedékekre is átöröklődik (http://www.origo.hu/egeszseg/20131215-generacios-felelmeket-orokolhetunk-genjeinkkel-fobiak.html). Találkoztam már olyan emberrel, aki nem hitte el, hogy a félelmeit tovább adhatja gyermekének, ha önmaga nem gyógyul lelkileg. Nos, attól, hogy nem hiszünk benne - mint ahogy Anakin sem jött rá, hogy rossz útra lépett -, még könyörtelenül bekúszik a kiskapun is.  Ezért tökéletes az a jelenet A birodalom visszavágban, amikor Luke megérzi, hogy Han és Leia - akiről még nem tudja, hogy a testvére, így nőként szereti - halálos veszedelemben vannak. Félti őket. Ahogy aggódik az apjáért is, és Liááért is a Jedi visszatérben (utóbbiról már tudva, hogy a testvére). Mégis, e félelmei fordulnak ellene, s hozzák ki belőle a haragot s a gyűlöletet. Majdnem beteljesíti, amitől fél. Ahogyan az apja is, Anakin. Ő beteljesítette. Ő is féltette az édesanyját és aztán a feleségét, születendő gyermekét. Amikor nemzette (őket) már átjárta lelkét a szeretteiért való folytonos aggódás, félelem. Átörökítette a saját gyengeségeit Lukeba? Persze jó, ha tudjuk, hogy a félelem egyrészt természetes emberi reakció. Másrészt viszont van, amitől felesleges félnünk, hisz úgyis bekövetkezik (például a természetes  halál), így e félelmünket el kell engedni. És van olyna félelem is , amit ha nem engedünk el, testet ölt. Nem számít, hogy Anakinnek, avagy Lukenak kellett-e nagyobb fájdalmat és félelmet megélnie,  az számít, hogy akkor kísértette meg őket az Erő Sötét oldala, amikor engedtek a félelemnek, s általa  a gyűlöletnek. Az önpusztításnak. Ez miránk is igaz. Ezért viselhetjük Vader maszkját Mi magunk is… És néha nem is tudunk róla… A halálunkig...

A Sötét Oldal erősebb?

Nem. "A Sötét oldal nem erősebb, csak simább, könyebben járható." Miközben felemészt, mint Obi-Wan tanítványát. Yoda mester jól látta mindezt. Óva intett: "Óvakodj az Erő sötét oldalától! A harag, a félelem, az erőszak, ez mind a sötét oldal. Könnyű a csapdájába esni, s ha egyszer megkaparint, örökre uralni fogja a sorsodat, mígnem elemészt." De nem kell Yoda mesternek sem lennünk - avagy pszichológusnak - ahhoz, hogy lássuk: aki félelemben él, az nem él teljes életet. És végül elemészti. A félelem haragot szül, a harag pedig elsősorban a lelket mérgezi meg. Lehet erőt meríteni a haragból, a gyűlöletből, a Sötét Oldal hatalmát használni, eredményeket elérni az Életben, azonban minden ilyen eredmény a félelmünk gyermeke, a félelmet tápláljuk vele. Ahogy tette Vader... 

Mire képes az ERŐ?

Ahogy Darth Vader fogalmaz a Star Wars IV. részében: "Egy bolygó elpusztítása eltörpül mindamellett, amire a mindenható Erő képes." Igen. Jó, ha ezt észben tartjuk, hiszen a félelem rettenetes dolgokat hozhat ki az emberből, akár gondolatait is befolyásolja, s még érezni, szeretni sem mer tőle. Igen. Jó, ha ezt észben tartjuk, hiszen ha valaki egyszer elindul a sötét ösvényen, az Yoda szerint örökre fogva tartja őt. Adhat erőt, de hamisat. Az az igazán erős, aki uralni tudja erejét. De hogyan uralhatsz egy erőt, mely maga is a félelem gyermeke? Akárhogyis, a félelem negatív hit. Maszkot kényszerít az emberre, mint Anakinre. Végül, akik igazán szeretnek téged, már úgy érzik, nem is veled beszélnek. Ahogy Padme mondja Anakinnek "A Sith-ek bosszújá"-ban: "Nem vagy már önmagad! Kedvesem, a lelkembe tiporsz... Olyan útra léptél, amin nem tudlak követni." A félelem a legrosszabbat hozza ki az emberből, rettenetes dolgokat, miközben elfolytja, amire igazán vágyik. Anakin ölelni akarta Padmét, mégis folytogatta őt. A félelem Anakinből kihozta Darth Vadert... (https://www.youtube.com/watch?v=c6bEs3dxjPg).

 Mit tett Anakinnel a FÉLELEM?

Yoda mester kezdettől látta Anakin félelmeit, mégis úgy alakult, hogy Obi-Wan megkezdhette a fiú tanítását. A történetet ismerjük. Anakinnek azonban az érzései, érzelmei voltak a sebezhető pontjai is. Az érzés, érzelem, ha pozitív, becsületünkre válik, de könnyűszerrel vesztünket is okozhatják, ha megkísért az Erő Sötét Oldala. Erre figyelmezteti már Lukeot az öreg Ben. Anakin nem tudta elengedni édesanyját, s féltette őt. Nem tudta megmenteni, s magát büntette érte. Először csendült fel a birodalmi induló abban a jelenetben (hacsak egy-két pillanat erejéig is), amikor Anakin megéli anyja elvesztésének fájdalmát a a Tatuinon. Szörnyű kín gyötri. Anyja halálát soha nem heveri ki, jóllehet nem tehetett róla. Mégsem tudta megmenteni. Ezért is ígéri meg, hogy legyőzi a Halált is. Vagyis mindenható lesz. A félelem hajszolja közel a Sötét Oldalhoz, s beteljesíti, amitől félt: elveszti szerelmét (hitvesét) is, s abban a hitben éli le életét, hogy megölte Padmet. Azt, akit szeretett. Ő lett a Halála! Aki maga is meghalt.

Anakin visszatér. Avagy, van kiút a Halálból

Anakin lett Padme Halála. Aki pedig Halál, az nem létezik immár. Anakint elemésztette az Erő Sötét Oldala. A félelem felemésztette a lelkét. Megszűnt, s így lett belőle Darth Vader... Vajon teljesen? Egészen addig így hihette volna maga is (bár nem filozofált ezen), amíg meg nem érezte, hogy az első Halálcsillagot elpusztító ifjú lázadó a fia... A fiú az, aki A Jedi visszatérben azt mondja az apának, hogy érzi, van benne még jóság. Hogy a jóságot az uralkodó még nem írtotta ki egészen. A fiú az, aki érzi, ott lakozik még a maszk mögött Anakin Skywalker, az apja - akit megkötöztek saját félelmei, a harag, s a gyűlölet. A fiú az, aki hisz benne, hogy él még az apja - hogy lelkét a félelem nem emésztette még fel teljesen. Hogy Darth Vader teljesen még nem gép, nem Halál...  Tehát van esély arra - ha mégoly parányi is tán -, hogy legyőzze a saját FÉLELMEIT. De az apja és a testvére iránti szeretete és aggódása Lukot is oda veti, ahová előtte apját: a Sötét Oldal kapujába. És az apjának kell legyőzni a félelmeit ahhoz, hogy megmentse a fiát és elpusztítva az uralkodót, egyensúlyt hozzon az Erőbe. Édesanyját és hitvesét nem tudta megmenteni, a fiát igen. Mert volt benne még jóság, amely diadalmaskodott a félelem és a gyűlölet felett. Volt benne hit, hogy a jót kell tennie. Megtette. Ezután már megpihenhetett a lelke. Így a fiú, Luke is megmenti az apját. Az Örök Életnek. Hisz" maga Anakin is visszatér az Erő Honából, mint annak előtte Qui Gon Jinn, Yoda és az öreg Ben, azaz Obi-Wan. A négy mesternek nagyobb lett az ereje, mint bármely jedinek őelőttük... Anakin már Élet, nem Halál. LEGYŐZTE a FÉLELMET!  

Padme is hordozta lekében a FÉLELMET

Anakin szerelmét, későbbi feleségét, Padmét egy parányi bolygó, a Naboo uralkodónőjeként ismerte meg az űreposz millió rajongója. Fiatalon már egy egész planéta sorsáért, lakóinak életéért aggódhatott. Szenátorként óriási felelősség nyomta a vállát. Időbe tellett rájönnie, éreznie és elfogadnia, hogy a nálánál évekkel fiatalabb kis Ani az, akit szerelemmel szeret, s elfogadni azt, hogy a fiú azóta szereti, hogy meglátta. Elfogadni azt, hogy szívből szeretik és átölelik. És hagyni, hogy szeressék. Hogy miért? Mert Padme, a NŐ is ott hordozta lelkében a félelmet. Akárcsak Anakin, a FÉRFI. Az ő sorsuk és tetteik is példázza azt a tételt, hogy a Szerelemhez vezető út egyik legmakacsabb akadálya a félelem. Átadhatnánk magunkat a boldogító érzésnek, romantikus álmokat szövögethetnénk, de a félelem visszatart. Bertrand Russel szerint "Aki fél a szerelemtől, az élettől fél; és azok, akik félnek az élettől, már háromnegyed részt halottak." Mit is mond Padme? Ezt: "... minden nap meghaltam egy kicsit, mióta újra találkoztunk..." A Szerelem lehet építő de pusztítü erejű is. Még pusztítóbb, ha valakit a félelem gátol abban, hogy felismerje, elfogadja a saját érzéseit, s ne is ijedjen meg tőle. Mi is gátolta Padmét, hogy felismerje érzéseit? Egyik ilyen negatív dolog, az elköteleződéstől és a felelősségvállalástól való félelem. Hiszen ő már szenátornő, politikus, akinek kötelezettségei vannak. Az élet más területén. Hogy nézne ki, hogy egy jedi padavannal kavar? Mindkettejük karrierjét derékba törhetné. Ez bűntudattal is eltölti a lelkét. És nem látja a szerelmük jövőjét sem. Mégis, kifinomult lélek. Megérzi, s elfogadja, hogy ki szereti és öleli szívből, igazán. Sok szenvedésen mennek együtt keresztül A klónok támadásában, mígnem összekötik életüket, s vele sorsukat. De az ő lelkében is ott az aggodalom. Félti Anakint, a férjét, Obi-Wantól, s utánamegy A Sith-ek bosszújában, amely az ő halálát okozza, Anakint pedig nem tudja megmenteni. Már nem tud ezek után miért élni. Elengedi az Életet. Gyermekei sem tartják a galaxisban. De utolsó szavaival is szereti a férfit, aki végül neki is fájdalmat és félelmet okozott. azt mondja Obi-Wannak, hogy van még Anakinben jóság. Obi-Wan nem hiszi, pedig ha igazán szeretsz valakit - szívből, lelkedből -, akkor tudod, kit látsz lelke tükrében. Padme csak érezte, de igaza volt. Ahogy a fiának, Lukenak is... Szerette Anakint haláláig. És halálában megmentette megszületett gyermekeit, akiket nem nevelhetett fel, anyaként - tán féltő gonddal... Amikor eltemették, mindenki úgy láthatta, gyermeke(i)t nem tudta megszülni. Tény, Yoda és Obi-Ean okkal féltette a kis leiát és Lukeot... Apjuktól is, aki már - úgy látták - nem Élet, de gép, Halál..

Kalandozzunk el egy kicsit a STAR WARS-tól, s ismerjük meg a kis Lucit is!

Mivan?!

Nos, sokat gondolkoztam azon, hogy miként lehetne még hangsúlyozni azt, hogy milyen rettenetes és pusztító hatással van a lélekre a FÉLELEM. Végül arra jöttem rá, hogy ha Darth Vader lesz  ebben a kalauzom, találnom kell e férfi mellé egy női párt is. Erre Padme nem megfelelő, csak érdekes adalék. Darth Vader a történet és jelen írás központi szereplője, azonban úgy döntöttem, csavarjunk egy kicsit és emeljünk csak be egy női karaktert, más filmből, más időkből. Fínom árnyalatot ad. Amíg ízleli a kedves olvasó e gondolatot, hadd mondjam el újra, hogy szánt szándékkal kívánom tehát írásomba belevenni őt, mintegy párba állítani Darth Vaderrel. Kerestem hát egy olyan női karaktert minden idők filmművészetében, akinek az Életére (múltjára, jelenére és végzetére) ugyanúgy kihatott ez a félelmetes erő, amely Anakin lelkét is megkötözte, nem engedve, hogy teljes életet élhessen. Pedig mindkettejük lelke szabadságra lett teremtve. Szabadságra, nem pedig FÉLELEMRE! Miként minden emberi Lélek. Nő és férfi! Nos, hát eljutottunk ahhoz az "egyéb nyalánkság"-hoz! 

Miért is nyalánkság a kis Lucy?

Nos, azért, mert a kérdéses női karakter – párba állítva Anakinnel/Vaderrel - alkalmas arra, hogy egy kicsit más szemszögből is bemutassam azokat a lelki fájdalmakat, torzulásokat, melyet a FÉLELEM egyaránt okozhat mindkét nem esetében. A Végzetig! És alkalmas arra is, meglássuk, miért kell küzdeni a jóért, mégoly kilátástalan is - és elengedni a FÉLELMET! Mert ha nem vigyázunk, talán mát akkor késő lesz, amikor felvesszük azt a kesztyűt… A jelen sorok olvasói itt biztos asszociálnak a „Darth Vader kesztyűjé”-re. Emlékeztek? Nos, akárhogy is, a kesztyű a karakter egyik védjegye. Fedi az eltorzult lélek kivetülését, az eltorzult testet. Vader külseje eltorzult, teste fizikai sérülések sokaságát viseli. Ellentétben Anakin Skywalkerrel, az egykor életerős fiatalemberrel – akire a maszk került (ha ugyan a lelkén nem volt ott már korábban is). Vader akár erősebb is lehet Anakinél, de lélekben? Vajon hol van a lelke? De most - ahogy írtam - állítsuk szembe ezt a kettős személyiségű, félig ember-félig gép, félig jó, félig gonosz, fájdalmaitól összeroskadó, de aztán mégis a jedik életét összezúzó, szinte már mitikus karaktert egy törékeny, ámde gyönyörű lánnyal – kitaláltuk már? – Lucyvel, egyszersmind az őt alakító törékeny, ámde korában mégoly gyönyörű némafilm színésznővel, Lillian Gishsel is. Férfit a nővel. Vadert Vele:

Jó, most elgurult a gyógyszer, de továbbra sem tudjuk, ki az a Lucy és most már azt sem, kicsoda Lillian Gish és mi köze mindennek Darth Vaderhez?

 Hogy mi a közös bennük? Nem egyértelmű? A FÉLELEM! Amikor régen megnéztem a Lillian főszereplésével készült némafilmet, s utánanéztem a színésznőnek, rögvest feltűnt, hogy az ő lelkében is ott lakozott valami nagyon régi fájdalom, sérülés. Áthat a róla készült képeken és a vele készült filmeken. Benne rejlik a színésznő szemében, mosolyában. Nehéz megérteni, hisz a kor több némafilm színésznőjét is hasonló Erő lengi be, az arcuk enyhén szomorkás, amolyan típusok. De ha a való Életben már találkoztál és beszéltél hozzá hasonló teremtéssel, megérted. Alakja tökéletes volt, mosolya, nézése igéző. Babaarcú, ugyanakkor intelligens nő volt, igazi díva. De soha nem lett szerető feleség és anya. Sorsát Lillian maga választotta - jobban mondva maga is alakította - hisz gyönyörű nő volt, naná, hogy megkérték a kezét. George Jean Nathan, „minden idők egyik legtanultabb, legszellemesebb és legbefolyásosabb színikritikusa” kosarat kapott. Lillian állítólag ezt mondta: „A jó feleség főállású munkakör. Karrier és házasság összeegyeztethetetlen.” Tehát, volt választása, lehetősége - elfogadni és befogadni, hogy szeretik őt. Nem tette. Logikusan látta, hogy a korban karrier és házasság nem megy, s féltette karrierjét, az önállóságát? A karrier ma is nagy gátja annak, hogy valaki engedje magát szeretni. Hiszen mindannyian erre teremtettünk. Arra, hogy szeressünk és szeretve legyünk. Persze sokan sejtették, hogy viszonya lehetett az őt rendező D. W. Griffithszel, s botrányba fulladt a kapcsolata egy producerrel, de mintha egy életre megkötözte volna az a régi fájdalom. És talán ez a fájdalom is közrejátszott, hogy magánélete így alakult. Vagyis: az élete vélhetően nélkülözte a tartós és meghitt párkapcsolatot, egy szerető, odaadó és hűséges férfi oldalán – legalábbis minden adat erre utal. Padme is félt először felelősséget vállani és elköteleződni.  Talán igazsága vagyon Lilliannek, abban, amit a jó feleségről mondott, talán nincs. A lélek fájdalma ettől még ott bujkál benne. De most jön a csavar! Lillian korántsem volt gyenge NŐ! Ahogy Padme sem. Erős egyéniség volt, aki a  tökéletességre törekedett. Életében egyáltalán nem tűnt "riadt naivának." Mintha kifelé lett volna egy gyönyörű arca és színésznőként egy határozott személyisége. Miközben benne gyökerezett Lelke mélyén a fájdalom is. Szépen elrejtve. E kettősség benne rejlett életében, lelkében.  Miként Darth Vaderben is ott rejlett a jó, a jóság. Ott rejlett mindig Anakin Skywalker is! De tény, Anakinben is ott rejlett a FÉLELEM… Luke ezt tudta. Érezte, hogy viaskodik apjában a jó és a rossz. A Szeretet és a Gyűlölet. A Gyűlölet, melyet nem más táplál, mint a FÉLELEM. Mégis, töretlenül hitt benne, hogy az apja legyőzi a félelmeit, s megmentheti saját magát, Anakint. Hogy otthagyja a Birodalmat. De az apja nem hisz saját magában sem. Ismerős a jelenet A jedi visszatérből (https://www.youtube.com/watch?v=en8bh60K7m8)?

Nemet mondani a félelmeink és a megkötözöttségünk miatt mindig könnyebb, mint szembe nézni félelmeinkkel - ezért is simább és könnyebben járhatóbb a Sötét Oldal

A FÉLELEM megkötözte Vadert, s azt bizonygatja fiának, hogy neki már késő, az Uralkodó fogja megmutatni Lukenak az Erő igazi mivoltát. Mintha már arra sem lenne alkalmas, hogy a Sötét Oldal erejét megmutassa Lukenak. Már magában sem hisz, holott A Birodalom visszavágban maga akarja kitanítani a fiát. Döbbenetes érzés, ha látjuk, hogy azt, Akit szeretünk, mennyire megkötözte a FÉLELEM! Mennyire maszkot visel, saját magának sem vallva be, hogy segítségre szorul. Ennél rosszabb, ha valaki azt bizonygatja makacsul, riadtan, hogy neki nem kell segítség, majd megoldja. Hát általában nem fogja, legalábbis tapasztalat! Előbb akarni kell, ott belül. A legdöbbenetesebb, ha ez a személy már lemondott saját magárról. Mint Vader, amikor azt mondja: „Nekem már késő fiam!” Luke válasza Vadert sem hagyja hidegen, hisz nem mást mond a fiú, mint hogy akkor az apja valóban halott! Már nem él! Meghalt! Mint akit a FÉLELMEI már elveszejtettek. Aki már nem Élet, csak hálni jár belé a lélek, s közelebb áll hozzá az a szó, hogy Halál! Nem Élet már, hanem Halál! 

Mintha Vader maszkja is a Halált idézné

A legdöbbenetesebb, ha mindent elfed egy csodálatosan elkészített és megkomponált maszk! Amely lehet akár egy gyönyörű nő arca, mosolya is! Oly gyönyörű, hogy a felszínes szemlélőnek semmi sem látszik! De minden a maszk mögött tartható. A veszély akkor van, ha tükröt tartunk, akarva-akaratlanul. Ha levesszük a maszkot, hogy csókkal illessük, akit szeretünk, szeretettel öleljük. Néha nehéz elviselni a lelkében megkötözöttnek a Szabadságot, amit a Szeretetünk ad… A Saját szabadságát… Nos, kapizsgálod már, mit akarok Lucyvel és Lilliannal? A FÉLELMET csak nő & férfi kettősén lehet a legjobban bemutatni. Fgyeld meg Vadert. Amint egyedül marad, a jelenet végén, az Endoron s magába néz. A Csendben. Csak egy pillanat, de beszédes. Akárcsak Léleknek a Csend maga!

A Nő is viselheti Vader maszkját

Lehetséges volna, hogy talán Lillian is egyfajta maszkot viselt? Elrejtve mögé a régi, talán gyerekkori sérüléseket? Talán soha nem tudjuk meg, milyen és milyen mértékű sérülései voltak… És honnan… Néha valóban nem tudhatod, csak érzed a másik Lelkét… De pont ezért is lehetett Lillian Gish olyan tökéletes színésznő. Mindez együttesen volt ő. Ezért is volt tökéletes az alakítása a Letört bimbók (Broken Blossoms or The Yellow Man and the Girl) című, 1919-es amerikai némafilmben. Ezért alakíthatta oly tökéletesen a gyermekkorától félelemben és megkötözöttségben élő kislányt, Lucyt, mert minden filmje és róla készült fénykép azt sugallja, hogy őbenne is ott rejlett valamifajta fájdalom... Ezért is tökéletes Vader és Lucy arra, hogy szembenézzünk a FÉLELEMMEL! A Star Wars sagat már sokan láttuk, de ha valaki rákattant, a némafilm is megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=5U-txhlT538

És ha nem akarom megnézni?! Akkor elárulod – végre! –, hogy miről is szól Lucy története?!

 Természetesen! Egy fiatal lány, Lucy – akit Lillian alakít – korán elvesztette az édesanyját. Az apja ökölvívó. Rendszeresen fenyíti és félelemben tartja a lányt. Szinte árnyékként mozog, senki nem figyel fel a kis Életre… Már mosolyogni sem tud. De a FÉLELEM ebben is megmutatkozik. Magára erőltet egy műmosolyt, amikor az apjával érintkezik, mert ha nem viseli a maszkot, azért is kap ( https://www.youtube.com/watch?v=4Ira6rA3Hzw). Igen félelmetes, de a pontosan a FÉLELEM előtt semmi sem lehetetlen. Van, amikor gyönyörű mosolyt látsz. Igézőt. A nő gyönyörű – miként a színésznőt is annak tartották korának kritikusai e filmben –, és egy gyönyörű nő mégis megkérdezi tőled, hogy nem szomorú-e az arca. Mintha csak attól félne, hogy a maszk, amelyet visel - hogy eltakarja a fájdalmat, s azt, hogy folyamatos félelemben él -, megrepedt. Attól tart, hogy rájönnek, a mosoly valójában maszk. Mint Vaderé... Csak egy kisbolt tulajdonos, ópiumfüggő kínai veszi észre Lucy igazi szépségét. Hisz a mosoly tovaszáll, amikor nem kell megfelelnie az apjának – FÉLELME okozójának. Úgyszintén csak aki igazán szeret, az látja meg szívén át a másik, a szeretett teremtés lelkének fájdalmát is. Akarva-akaratlanul azt is, amit ő rejtegetni próbált… Miközben mások előtt rejtve marad… Nos, lassan, de Lucy is megérzi, valamiért ösztönösen – mert minden emberben ott van a szeretet iránti vágy –, hogy hol van az egyetlen hely, ahol talán szeretik. Néha nagyon nehéz, felismerni, s elfogadni, hogy ki szeret bennünket igazán, szívből. Mert az a valaki mondjuk nem a szőke herceg, de egy sárga férfi… Lucy talán érezte. A Lelke mélyén. De tény, közrehathatott a szeretetéhsége is, hogy a kínaihoz menekült. Valahol érezte, ott mélyen. Nagyon megveri az apja és a kínai boltja előtt esik össze. Néha oly nagyon erős a FÉLELEM, hogy már képtelen tenni ellene az ember. Van, akinek nincs is esélye és van, akinél a véletlenek is közrejátszanak, hogy nem tud kimászni a gödörből. Ilyen volt Lucy is, akire rálel az apja, hiába próbálta megmenteni a kínai férfi. A legnagyobb gyengédséggel és szeretettel volt iránta, törődött vele, meglátta, hogy mire van szüksége, ugyanakkor ő maga is félt közeledni a lányhoz. Aztán a lányt utolérték a FÉLELMEI, az apja képében és már nem tud küzdeni ellene. Az apja dühöng, hogy a lánya egy kínaival „szűrte össze a levet”, s agyonveri a lányát. A kínai már csak megbosszulni tudja a halálát, majd ő maga is meghal – önkeze által. A lány még halálakor is törődött az apjával, FÉLELME tárgyával, hiszen könyörgött neki, hogy ne bántsa, mert akkor fel fogják akasztani. Mint amikor a fogva tartónkkal törődünk (Stockholm szindróma?)  És mennyivel nehezebb szembenézni a FÉLELEMEL azoknak a jelenleg élő Lucyknak, Életeknek, akiknél a FÉLELEM egyik kiváltója, a szülő (apa, avagy anya) Szeretetet is ad, vagyis a Lelkükre a Szeretet/FÉLELEM kettőse, kettőssége hat?! Darth Vadernek is engedelmeskednie kell a mesterének. Az uralkodónak. Ez a Sötét Oldal hatalma!   

Mit üzen hát nekünk Lucy és Darth Vader története?

Vaderben és Lucyban egyaránt ott volt a jóság. Csakhogy amíg Vadernek lehetősége volt arra, hogy legyőzze a félelmeit, a kis Lucynak már nem adatott meg. Segítség nélkül képtelen volt rá, s az sem volt elég. Néha bizony tönkremennek Életek, mielőtt még elkezdődtek volna. Pedig minden Lélek csak egyet akar: Szabadságot! Éppen ezért, tudnunk kell, hogy ha van lehetőségünk legyüzni a FÉLELMET, amely bennünk lakozik, akkor le kell győzni! Néha nem tudjuk, hogy legyőzhető-e a FÉLELEM. Akkor segítséget kell kérnünk és elfogadnunk! Sokan szenvednek a FÉLELEM hatása alatt, de még észre sem veszik, mert természetes, hogy kínozzák lelküket. Ahogy Vadernek is természetes az engedelmesség - nem is érezhet mást, netalántán fél is mást érezni, mint egy megkínzott női lélek, Lucy...  Ha nem győzzük le a félelmünket, egy nap ránk töri az ajtót, bármilyen maszkot is erőltettünk magunkra addig és megöl (https://www.youtube.com/watch?v=KpQNpUCM7U4). Pedig meg akartunk felleni a FÉLELEMNEK! Nos, megnyomoríthat bárkit lelkileg. Akár egy jedit is, nemhogy egy törékeny nőt. Műmosollyal, maszkban nézhetünk a Világba, de az pusztán a félelemnek szól, amitől félünk, ami tönkreteszi a lelket - és egy napon úgyis megreped... Hiába mosolygunk, hiába játszuk meg, mondjuk azt, hogy minden rendben van! Ahogy Anakin bizonygat valami hasonlót Padménak, miután gyermekeket gyilkolt a Jedi Templomban. Bizonygathatjuk, de azal csak a félelemnek akarunk megfelelni! Mint szegény Lucy, akit meggyötört, a félelmet megtestesítő személy, az apja. Mert ha gyengék vagyunk, ha nincs erőnk, akkor is elpusztíthat bennünket a FÉLELEM, ha vannak mellettünk, ha szeretnek és segítenek! Hát még, ha eltaszítjuk a segítséget és speciális képesség birtokában megutáltatjuk magunkat a környezetünkel! Egy rossz időzítés (a filmben az apa haverja találja meg az elmenekült lányt) és a FÉLELEM újra testet ölt. Mindig visszatérhet. Lucy az apa karmai között találja magát, aki félelmei okozója. És úgy hal meg, hogy agyonveri a FÉLELEM, és a halála pillanatában is műmosoly van az arcán! A maszk (https://www.youtube.com/watch?v=EA6p1qej87s) Vagyis, a FÉLELEM elpusztíthat, ha nem küzdünk minden erővel, meneküléskor is visszaránthat, ha nem vagyunk erősek, ha nem tudunk szembe nézni vele,  visszaránt, és még nagyobb erővel pusztít, végül megöl. Mert a FÉLELEM még azt is meghatározhatja, hogy hogyan érezz a saját bőrödben. Vagy félj érezni, félj szeretni. Hogy akkor is a félelmeidnek kelljen megfelelned, ha valójában szeretni szertnél, mint Padme! De akkor nem vagy Élet, hisz nem is élsz igazán. Nem vagy más, csak Halál! Nem vagy más, mint Darth Vader, a maszkban! Hát légy bátor - végül Padme is az lett - és ne engedj a FÉLELEM erejének, mert haragot szül, dühöt! A düh gyűlöletet! A gyűlölet pedig kínt és szenvedést! Ez az, amit üzennek nekünk az ominózus filmek! Hát fogadd meg! Légy tán NŐ, légy tán FÉRFI! Légy bátor és legyen szabad a Lelked minden FÉLELEMTŐL!

Yoda megmondta: a Sötét Oldal nem erősebb!

Hamarosan újra megbizonyosodhatunk róla a moziban!

Légy bátor és indulj el egy messzi-messzi galaxisba!

Sokan várjuk az új filmet. sokan fogalmaztak meg kételyeket, s tartanak attól, hogy nem üti meg a régiek színvonalát. mindig ez van a folytatásokkal. De FÉLELEM helyett azt javaslom, engedjük, hogy beköltözhessen lelkünkbe egy ÚJ REMÉNY!